Bjørn Tore Hoem
bthoem (at) gmail (dot) com
Bla gjerne i arkivet - nederst på denne siden.
This page in English - translated by Google Translator

28 desember 2008

Så kom fremtiden omsider til musikken - Spotify!

Det var vel bare et spørsmål om tid før det ville komme en fullverdig musikktjeneste på nett, som ikke dreier seg om å kjøpe og laste ned musikkfiler,  og hvor all verdens musikk er tilgjengelig for direkte avspilling. Men de færreste av oss hadde vel forventet at en slik tjeneste skulle være både legal og gratis?!


Spotify heter denne tjenesten og den er nesten for god til å være sann!


For tiden er Spotify kun åpen for "Premium" abonnenter - for gratistjenesten må du ha blitt invitert. Ikke at det at betalingstjenesten har en avskrekkende kostnad - for kr. 99,-/ måned får du ubegrenset tilgang til hele Spotify's voksende musikkbibliotek - uten reklame.


De av oss som har vært så heldige å bli invitert, kan nyte det hele helt gratis - mot å høre noen sekunders reklameavspilt innimellom. Så langt har det vært til å leve med.


Så hvordan fungerer det?
Spotify har inngått avtaler med alle ledende musikkselskaper - Universal, EMI, Warner, Sony-BMG m.fl. - og bygger nå opp en musikkatalog bestående av disse selskapenes artister.
Alt er sammenvevd og krysslinket og veldig søkbart.
Du spiller hele album, eller enkeltlåter og du bygger spillelister, eller spiller andres spillelister. Du kan også bygge spillelister sammen med andre.
Du kan bokmerke album og sanger.
Det er også en såkalt radio-tjeneste innebygget. Det har lite med radio å gjøre slik du kjenner den. Velg en musikksjanger eller flere, en tidsperiode, og så spiller den uavbrutt låter innenfor avgrensningen så lenge du ønsker.


Så langt finnes Spotifyavspilleren kun for Windows og Mac, dvs. Windowsversjonen kan brukes under Linux med Wine. Hvor lang tid det tar før det finnes klienter for alle mulige andre dingser er vanskelig å si - jeg antar at plutselig er de der - og så har du Spotify på mobilen og Spotify "radioer" på kjøkkenet og Spotify på PS3, Xbox og Wii. Alt som behøves er jo bare nettverkstilkobling og en liten klient - alt streames - ingen nedlasting.


Så hvordan kommer du i gang?
Du har to muligheter - skaffe deg en invitasjon til gratistjenesten eller kjøpe deg et abonnement. Invitasjon kan du få av en betalende bekjent - alle "Premium"-abonnenter kan dele ut invitasjoner.


Uansett - alt begynner her - musikkens fremtid er her:


25 desember 2008

Nokia lydbokavspiller for Symbian S60v3

Glad i å lytte til lydbøker, men hater å spille de av i en vanlig mp3-musikkavspiller?

Uvisst av hvilken grunn – avspilling av lydbøker er ennå ikke en integrert del av Nokia sin Symbian-baserte lydspiller, slik som det er på iPod/ iPhone/ iTunes. Men i snart ett år, har Nokia hatt en utmerket lydbokavspiller liggende på sin beta-side – Nokia Audiobook player.

Og nå er den til og med oppdatert!

Jeg har brukt forrige betautgave siden i fjor sommer og har ikke opplevd noen problemer med den.

Nokia Audiobook player består av to deler, dvs. tre deler:

  • Windowsbasert PC-program – Nokia Audiobook Manager - for konvertering av lydbøker i mp3-format til Nokia’s sterkt komprimerte lydbokformat
  • Selve avspilleren for Symbian S60 versjon 3 baserte telefoner – Nokia Audiobook player
  • Lame MP3 dekoder

Som du skal forvente av en lydbokavspiller, så kan den holde styr på flere lydbøker av gangen og den vil selvfølgelig alltid huske hvor hvor du sist var, da du stoppet avspillingen. Den er i tillegg integrert med telefonifunksjonaliteten til Nokia, slik at den pent går i pausemodus dersom det kommer en inngående samtale.

Du laster ned Nokia lydbokavspiller fra Nokia Beta Labs her:

Nokia Beta Labs – Audiobooks

16 november 2008

CD Recovery Toolbox

Gi aldri opp slitne CD og DVD-plater før du har prøvd å kopiere med denne!

For ett par år siden foretok jeg det store digitaliseringsprosjektet her i huset og digitaliserte alle mine gamle 35 mm filmer og lysbilder. Stor jobb og alt ble systematisk tatt sikkerhetskopi av til DVD-plater. Disse har ligget i skapet på jobben nå et par år.

Så fant jeg ut her om dagen at jeg ville legge tilbake originalbildene i TIF-format, fremkalle alle sammen pånytt ved å kjøre de gjennom Adobe Photoshop Lightroom en tur.

Inn i skapet på jobben, hjem med platene - og så var det bare å kopiere de inn på serveren igjen og sette igang!

Vel... DVD-plater er tydeligvis ikke verdens mest pålitelige medium å ta sikkerhetskopi til. Det tok ikke lang tid før feilmeldingene dukket opp - en fil her var "korrupt" - en annen fil der - og så videre. 10-15 filer per DVD og ett par DVDer som i det hele tatt skulle vise seg vanskelige å kopiere tilbake.

Banne, sverte.....

Inn i en annen PC - samma der. Inn i en tredje PC - samme feil på samme filer.

Og så en liten tur på Google - sånn passe resignert og forbanna.

Og der ligger juvelen - helt gratis - og venter: CD Recovery Toolbox.

Installerer den på PCen - tar opp den første DVDen med feil og korrupte filer og vips! Dette programmet klarer alle filene uten en eneste feil! Og det gjør den også med neste plate - så nå er alle orginalene kopiert tilbake, uten noen former for feil.

Kjekt å ha?

07 november 2008

Valgets kval: Picasa 3, Windows Live fotogalleri beta eller Adobe Photoshop Elements 7?

Valgets kval: Picasa 3, Windows Live fotogalleri beta eller Adobe Photoshop Elements 7? 

Jeg klarer ikke å velge - og bruker alle tre om hverandre!

Vel, Adobe Photoshop Elements 7 bruker jeg sjelden, men den har et par helt unike funksjoner som jeg bruker når jeg trenger det. I hverdagen er det Picasa 3 og Windows Live fotogalleri beta (WLPG) som går omhverandre, sammen med et par andre småprogrammer i "gratis"- og "veldig billig"-kategorien.


Bakgrunnen for denne artikkelen er at alle disse tre, helt sentrale, programmene for alle som er glad i bilder, nå er ute i nye versjoner, eller på vei ut i nye versjoner (beta).

Picasa 3

Picasa er mitt foretrukne albumprogram. Det er hurtig, intuitivt og fyllt til randen med smart funksjonalitet for å finne, vise og dele bildene dine. Du kan også pynte på bildene dine i Picasa, men (med et par unntak) så lagrer den ikke endringene dine tilbake til bildene dine. Og gjør den det, så tar den alltid kopi av originalen først. Dette er bra, så lenge du vet om det. Det betyr at bildene dine er trygge og ikke i fare for å bli overskrevet, eller bli påført unødvendig kvalitetstap.


Det er så mye positivt å si om Picasa 3 som albumprogram at jeg rett og slett ikke ser at jeg har tid til å skrive det ned. Jeg holdt et foredrag for fotogruppa i IBM for et par uker siden, hvor jeg gikk gjennom basisfunksjonalitet i Picasa og hva som er nytt og endret i Picasa 3.


Jeg limer inn denne presentasjonen her, så kan du selv gå systematisk til verk og finne nyhetene og endringene selv.



Presentasjon Picasa og annet ...


Det er selvfølgelig ikke alt jeg liker med Picasa og det er en av årsakene til at jeg også bruker andre programmer. Windows Live fotogalleri beta bruker jeg til helt spesifikke oppgaver.

Windows Live fotogalleri beta

4 ting er årsaken til at jeg bruker Windows Live fotogalleri beta omhverandre med Picasa 3:

  1. Fargerom (Color Spaces) er en av Picasa's store svakheter og Windows Live fotogalleri beta's styrker. Picasa støtter kun riktig visning av bilder lagret i sRGB fargerom - bilder lagret i AdobeRGB eller ProPhoto fargerom (begge er egentlig bedre enn sRGB - større fargerom - bedre fargegjengivelse) støttes ikke og ser blasse ut i Picasa.
  2. Kalendervisningen i Windows Live fotogalleri beta er veldig god - tilsvarende er Picasa sin tidslinje klar for teknisk museum. I Windows Live fotogalleri beta kan du klikke og bla i bildene dine sortert etter år, måned og dag - uavhengig av hvilke mapper bildene dine ligger i på disken. I Picasa må du bla mappe for mappe, alternativt søke på en tidsperiode.
  3. Nøkkelord og ansiktsmerker er blitt stadig viktigere, for lett å kunne finne igjen bilder i en stadig større bildesamling. Windows Live fotogalleri har bunnsolid støtte for nøkkelord og merking - den lagrer til både IPTC og XMP seksjonen av metadata - og i tillegg støtter den oppbygging av hierarkiske nøkkelordsystemer, slik som STEDER/Norge/Møre og Romsdal/Sunndal/Sunndalsøra/Holten eller PERSONER/Familie/Tanter/Sofie eller TING/Møbler/Stoler eller PLANTER/Blomster/Røde etc. Her setter kun fantasien grenser for hvilke hierarkier du kan og vil bygge. I tillegg introduserer Microsoft i denne versjonen såkalte "personmerker", hvor du kan merke personer i bildene med navn. Picasa støtter også nøkkelord, men ikke hierarkiske. Picasa's ansiktsgjenkjenning får du kun glede av på webversjonen av Picasa, og anbefales ikke.
  4. Panoramafunksjonen i Windows Live fotogalleri beta er helt OK. 

Min primære bruk av Windows Live fotogalleri beta er for å merke bildene med nøkkelord. Nøkkelordene er umiddelbart søkbare i Picasa, som igjen er vesentlig mye bedre på søk enn Windows Live fotogalleri beta.


Hverken Picasa eller Windows Live fotogalleri beta er særlig egnet for avansert redigering eller retusjering av bilder. Det bør du bruke andre programmer til, som for eksempel GIMP eller Paint.net - som er gratis og fullverdige retusjerings- og redigeringsprogrammer.


Hvis du i tillegg supplerer med programmer for tapsfri beskjæring av JPG-bilder (XNView for eksempel) og tapsfri fjerning av rødøyer (Red-E-Rem for eksempel), så skal det mye til før du kan komme til å trenge noe annen programvare i din daglige håndtering og bearbeiding av digitale bilder.


Men det finnes et par unntak hvor andre programmer kan gjøre nytte, for eksempel Adobe Photoshop Elements.


Adobe Photoshop Elements 7

Men først - hvorfor skal du oppgradere fra versjon 6 til versjon 7? Vel - det er et spørsmål jeg ikke kan svare deg på! Jeg har klikket meg rundt i versjon 7 noen timer, uten å klare å finne en eneste nyhet som har betydning for meg.... Joda, det er da noen nyheter og endringer i versjon 7, men at disse skal være nok for kjøpe en helt ny versjon - vel, da skal du ha spesielle behov.

Jeg bruker en eneste funksjon i Adobe Photoshop Elements og den er til gjengjeld genial og anbefales på det varmeste: PhotoMerge GroupShot!

Jeg har tre unger - og det er prosjekt hver eneste gang jeg skal ta et familiebilde - å få disse, og resten av familien, til å stå i ro og smile - uten grimaser og annet - alle sammen på en gang. Du skjønner hva jeg mener....

Så jeg tar heller mange bilder av samme motiv, raskt etterhverandre (3-6 bilder). På disse bildene er det stor sannsynlighet for at alle sammen ser bra ut tilsammen - 2 på det ene bildet, 1 på det andre, de resterende på det siste bildet.

Det er her PhotoMerge GroupShot kommer inn i bildet. Du laster inn alle bildene av samme motiv i Photoshop Elements, starter opp GroupShot og så kan du dra og slippe de velykkede ansiktene inn i ett bilde, som du til slutt lagrer - og på den måten får du perfekte familie og gruppebilder! Uvurderlig funksjon, som også er i versjon 6 av Adobe Photoshop Elements.

Nytt i versjon 7 er at de har kommet med en tilsvarende funksjon som heter PhotoMerge SceneCleaner, som over samme prinsipper gjør det mulig å fjerne fremmedelemementer fra bilder, gitt at du har noen bilder av samme motiv - med og uten fremmedelementet.

Konklusjon

Det er egentlig ingen store og revolusjonerende endringer i noen av disse tre programmene, men nyhetene og endringene i Picasa 3 er mange og morsomme.

Picasa 3 er mitt hovedprogram for å bla i, finne, vise og dele bilder og filmsnutter. Windows Live fotogalleri beta bruker jeg til nøkkelordmerking og Adobe Photoshop Elements tas frem når familie- og gruppebildene skal bli perfekte.

Picasa 3 og Windows Live fotogalleri beta er gratis - Adobe Photoshop Elements 7 koster rundt en tusenlapp for en oppgradering.

Slik jeg ser det, er det ingen ting Adobe Photoshop Elements gjør bedre enn Picasa når det gjelder organisering, søk og gjenfinning, merking av nøkkelord - eller stedskoding - deling eller visning. Der går Picasa 3 tjukt utapå. Jeg synes Adobe Photoshop Elements har fallt i kategorien "bloatware" for lenge siden - stort, tungt og tregt.

Når det gjelder redigering og retusjering, så er det klart at Adobe Photoshop Elements går tjukt utapå både Picasa 3 og Windows Live fotogalleri beta, selv om du kan gjøre noe småtterier i Picasa 3 - for eksempel å pynte på småting før en utskrift.

Men supplerer du Picasa 3 og Windows Live fotogalleri beta med Paint.net og/ eller GIMP, så gjenstår det for meg egentlig bare en ting hvor behovet for Adobe Photoshop Elements melder seg - og det er: PhotoMerge Groupshot - genial!

Så må du vurdere om den er verdt en tusenlapp for deg:-)

02 november 2008

Tre nye turbokser!


Så fikk jeg endelig surra meg rundt og lagt inn hos Geocaching.org de tre, nye turboksene vi la ut i Grødalen og på Sunndalsøra, i høstferien.

Grødal_2 finner du her:
http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=fcdf4674-bad5-4e84-97cd-4d54122ff517

Grødal_3 finner du her:
http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=06e9fab6-17c8-4830-ae19-1d4877551e5b

Fagerhaug_2 finner du her:
http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=22ee6731-c809-4c42-917f-27668179f2ad

Alle tre er fine turer langs oppgåtte stier, som også egner seg for familieturer med barn.

Våre øvrige turbokser finner du her:

Fagerhaug_1:
http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=21df601c-7e94-4c2d-9357-01f7e2179ab8

Grødal_1:
http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=d0f73e5a-c62a-4be2-9477-ecc6d938a872

Grøvudal_1:
http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=6ecbfaaa-c560-4a86-80de-9f8e7668581d

Flotte turer i fantastisk natur alle sammen!

Og jakter du på "jomfrubokser" og vil være først? Per i dag er status "ikke funnet" på følgende bokser:
Grøvudal_1 Found: Not Yet
Grødal_2 Found: Not Yet
Grødal_3 Found: Not Yet
Fagerhaug_2 Found: Not Yet
Technorati Tags     ,,,,,,

18 oktober 2008

Det er en fin tid for fotointeresserte!

I skrivende stund er de nye betaversjonene av Picasa (versjon 3) og Windows Live fotogalleri allerede lastet ned og installert, og versjon 7 av Adobe Photoshop Elements på vei ned.

Normalt vil det bety at i de kommendende dagene, – ukene i verste fall - vil du kunne lese mine inntrykk og vurderinger av disse tre, sentrale fotoalbum- og bildebehandlingsprogrammene her på Hoems Hörna.

“Stay tuned”:-)

27 juli 2008

Turer og turstier i Ås Kommune

Etter 3-4 år i kommunen, kan vi vel vanskelig påstå at vi er nyinnflyttere nå. Men likevel - det sies at det tar 7 år år før du blir ordentlig kjent på et sted. ... Ungene har nå blitt store nok til at det er stadig mer aktuelt å gå noen turer på fritiden - gjerne litt lengre.

Det som overrasker meg litt, er at det nesten ikke finnes noe informasjon om turer og turstier i Ås Kommune på internett. Jeg har hatt en alvorlig nettjakt i sommer, men det er nesten ikke mulig å oppdrive noe. Og det som er skrevet, er skrevet for kjentfolk, som kjenner navn og steder. Ikke for sånne som oss, som nesten trenger GPS-posisjon for å kunne finne frem.

På Ås Kommune sin webside finnes det heller lite, men det finnes henvisning til diverse kart du kan få gratis, hvis du leter godt nok. Men søker du for eksempel på Google etter ås kommune tur planlegging kart, så finner du altså ingen verdens ting!

Dette er kartene du kan få dersom du oppsøker servicetorget i Ås Kommune:

  • Turkart over Ås Kommune -utgitt av ÅS I.L. 2003
  • Follo-kartet - turplanleggingskart for Follo-kommunene
  • Opplev Oslo/ Akershus - lommekart - 2006
  • Rusleturer på kultur- og naturstier i Ås, hefte, utgitt av informasjonstjenesten i Ås.
Så en oppfordring til de av dere som er turglade fritidsmennesker i Ås Kommune - gjør oss turglade "innflyttere" en tjeneste og gjør turinformasjonen tilgjengelig på internett - altså "Ås Kommune for Dummies":-)

En måte å gjøre det på, kan være ved hjelp av nettopp GPS. Etterhvert har mange GPS i mobiltelefonen og til de fleste av disse kan man laste ned og installere ekstra programvare for sporing av turer. På Nokia heter denne programvaren Nokia Sportstracker. Nokia har en egen webside, hvor du kan laste opp turene rett fra mobiltelefonen og gjøre de tilgjengelig for andre - gjerne med kommentarer og tilhørende bilder, som vil bli vist hvor de ble tatt på det innebygde kartet. Og så kan "innflyttere" som oss, laste ned turfilen (KML) fra denne websiden og gå turen etter deg. Sony Ericsson har tilsvarende, og det har sikkert HTS også.

Her er et par eksempler fra den siste tiden:

Tur ved Gamle Kongevei
http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=310380
Tur på Nordbystien - Norby ned mot Togrenda
http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=308776

Jeg er innforstått med at jeg ved å skrive om dette og etterlyse turtips muligens må ta en rolle i å publisere dette, så jeg har derfor vært "føre-var" og opprettet en adresse med tanke på dette. Websiden, som ligger på Blogger.com heter "Turer i Ås Kommune" og har en webadresse som bør være lett å huske: http://tureriaaskommune.blogspot.com/.

Blir det fart på denne siden etterhvert, så kan vi kanskje gå sammen noen flere og redigere den sammen? Ta i så fall kontakt.

Bjørn Tore

25 juli 2008

Geocaching - familien Hoem Olsens tre første bokser er lagt ut!

Jeg har skrevet litt om fenomenet Geocaching her på siden før, og vi synes stadig det er morsomt å lete opp og finne turboksene. Her i Ås Kommune er det nærmest tapetsert med bokser - de er overalt! Både enkle bokser og de mer avanserte, hvor du må svare på en rekke spørsmål for - forhåpentligvis - å finne de riktige GPS koordinatene til selve "skatten", altså turboksen som er gjemt.

Men så reiste vi på vår årlige ferietur "hjem" til Sunndalsøra og tenkte vi skulle finne noen bokser der, men det var jaggu ikke lett. Der var det ikke mange. Vi fant den ene som passer for tur med ungene - den ligger på Flåøya (http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=bd82e9d5-e2eb-44a2-8d29-241add47f2cb ) i fint landskap og var forholdsvis enkel å finne - og det er jo også et poeng når ungene er med!

Særlig når været er som dette:


Så når den var funnet, fant vi ut at tiden var kommet for at familien Hoem Olsen måtte legge ut noen bokser selv!

Så det har vi gjort - tre bokser i første omgang: En i Grøvudalen, en i Grødalen og en i Fagerhaugan på Sunndalsøra. Du finner informasjon og koordinatene på min Geocache-profil; http://www.geocaching.com/seek/nearest.aspx?u=bthoem.

Så er du på den kanten av landet og trenger noen fine turer, så ta med deg disse!
Og for deg som jakter på "jomfrubokser", så er i skrivende stund hverken Grøvudal_1 eller Grødal_1 rapportert funnet av noen andre.
Fagerhaug_1 derimot, den ble rapportert funnet av noen nederlendere ett par dager etter publisering.

God tur!



HP MediaSmart Home Server med Microsoft Windows Home Server

For en som har jobbet i IBM i mer enn 10 år, og som før det var svært aktivt medlem i OS/2 brukerforum, er det vel kanskje et paradoks, men jeg har i løpet av året oppgradert hjemme IT'en og inn har det kommet DELL stasjonær PC og nå nylig: HP MediaSmart Home Server med Microsoft Windows Home Server operativsystemet.

Jeg har frem til nylig hatt et kraftverk av en arbeidsstasjon fra IBM - en Intellistation - som hjemmeserver. Hvis du ikke har hatt en IBM Intellistation før, så har du gått glipp av noe: Den klarer det utroligste uten å "mukke". PC-verdenenes stormaskin! I ettertid er det lett å se at alt annet er leketøy. Jeg må venne meg til å bruke DELL med Vista, for å si det slik... Den tåler ikke allverden... Den må tenke seg om litt av og til den... Stopper opp og tar pause, når det ikke passer. Intellistation derimot, den bare kvernet unna. Hvis du tror du multitasker på PCen din i dag, så skulle du prøvd Intellistation! Den multitasker!

Samma det - RIP (Rest in Peace) Intellistation. Den bråket litt kan du si... viftene... Danskebåten ble den omtalt som her i huset:-) Og siden IBM har solgt PC-avdelingen til Lenovo, og lagt ned produksjonen av Intellistation, så vil du heller ikke få prøvd dette om du aldri så mye hadde hatt lyst. Det vil si - har du behov for I/O, stabilitet og ytelse litt utenom det vanlige, og kommer over en brukt: Kan anbefales:-)

Vel. Diskkontrolleren på Intellistation tok kvelden før sommeren, og etter en bomtur til IBM-verkstedet (det er jo ikke på IBM-bygget lenger!), fant jeg ut at tiden kanskje var moden til å se på andre løsninger.

HP MediaSmart Home Server

Etter å ha svidd av noen timer på nettet, og noe mail ping-pong med komplett.no, så falt valget til slutt på en liten, lekker sak fra HP: HP MediaSmart Home Server. Jeg vurderte en stund en komplett.no hjemmeserver, men maskinvaremessig var ikke det noe mer spesielt enn en selvbygget PC i stort kabinett. Innmaten viste seg å heller ikke vært skalert for kapasiteten i kabinettet, og når jeg ikke kunne velge bort "dill" jeg ikke trengte i komplett.no's konfigurator, ble valget til slutt enkelt.

HP MediaSmart Home server er en maskin som er spesielt tilpasset Windows Home Server. Det er en nettverksmaskin, i et lite kabinett, med plass til 4 "hot-swap" disker. Det er ganske "snasent" synes jeg, å kunne skifte disker mens maskinen er i fart! En liten "burk" til 5-6000 kroner:-)

Og sånn ser den ut:



Oppsett og installasjon

Oppsett og installasjon gikk som en drøm. Sett maskinen i nettverket, slå den på og vent til lampene slutter å blinke. Sett deretter inn den medfølgende konfigurasjons-CD i det som skal være kontrollsenter-PC, og svar ja på alt. Noen minutter senere, er maskinen oppe og går.

Start opp HP MediaSmart konsollprogrammet, og gjør noen kjappe konfigureringer, slik som hvilke brukere skal ha hvilke rettigheter, og så er du i gang.

Den kommer ferdig satt opp med et utvalg delte mapper, slik som musikk, bilder, video og brukere. Du kan selv legge til andre mapper.

Og så kommer det som er litt ekstra "snasent" - Windows Home Server har innebygget støtte for såkalt katalogduplisering (ikke RAID har jeg forstått). Det betyr at de mappene hvor du har ekstra viktige data, slik som bildene dine, kan maskinen automatisk duplisere over separate disker - når du har mer enn 1 disk i maskinen. Det er et viktig punkt. Og når det er så enkelt som dette, så blir det lekkert. Klikk på en knapp, og dataene i mappen blir duplisert.

Du kan åpne maskinen mot internett, hvis du har en internettleverandør som tillater det og en ruter som kan fjernkonfigureres. Kan den det, så vil maskinen gjøre det automatisk for deg. Da kan du kjøre din egen webserver, eller bruke noe av det som følger med fra HP, blant annet et program som gjør det enkelt å dele bildene dine. Jeg har hverken eller, så dette har jeg ikke fått testet.

Maskinen er utvidbar - nærmest i det uendelige. Du har plass til 4 disker i kabinettet, men du kan utvide eksternt i form av USB, FireWire eller eSata disker og/ eller kabinetter. Og disse eksterne enhetene kan du uten videre legge til i den samlede lagringspoolen. Og filsystemet på Home Server kalles "Drive Extender", som gjør at du uavhengig av antall fysiske harddisker, kun ser mapper. Hvordan filene faktisk organiseres på diskene, er det Home Server som ordner.

Ytelsen synes jeg er overraskende bra, selv om det har tatt sin tid å flytte over alle data fra mine tre løse harddisker. Men nå har jeg plass så det holder en stund - alle fire diskskuffene er fulle med 1x500GB (kom standard), 2x1TB og 1x750GB. Jeg dupliserer bildene og musikksamlingen - videofilmer og slikt, kan jeg leve med å miste dersom en disk skulle ryke.

PCene i huset (2 stasjonære og 2 bærbare) er koblet opp til Home Server ved hjelp av den medfølgende "Connector" programvaren. Med denne programvaren blir de delte diskene lett tilgjengelig og du får løpende statusmeldinger fra serveren via et ikon i Windows oppgavelinjen. Og med denne programvaren kan du også velge å sette opp automatisert sikkerhetskopiering av PCene dine til Home Server. Det er ganske elegant og det følger med en egen CD-plate som skal brukes dersom du skulle å behov for å gjenskape en av maskinene fra bunn.

De delte mappene fra Home Server tilbys ut på nettverket i heimen som såkalte "SMB Shares" - jeg innbiller meg at det betyr Samba Shares - og kan derfor åpnes av alle mulige typer enheter. Det betyr at du også kan få tilgang til dataene dine fra andre typer enheter, slik som spillmaskiner. Siden det er Microsoft som lager Home Server, er XBOX 360 naturligvis klargjort. Men vi har ikke XBOX360. Derimot har vi tre gamle XBOXer, modifiserte og med XBOX MediaCenter (XBMC) lagt inn og koblet til nettverket. Disse fungerer alldeles strålende med Home Server, både på musikk (all verdens formater), video (all verdens formater) og bilder (all verdens formater).
Home Server støtter også Upnp (Universal Plug and Play) på nettet, slik at selv de mest obskure nettverksenheter skal kunne få tilgang til dataene. Slike enheter er underlagt tilgangsnivået du setter på gjestekontoen i Home Server administrasjonsgrensesnittet.

Sikkerhetskopiering
Med boksen full av data - jeg har vel nå ca. 1,4TB liggende på den - var det merkelig å finne ut at boksen egentlig ikke var særlig godt forberedt for å bli tatt sikkerhetskopi av - spesielt med all den fokus reklamen hadde på boksens innebygde systemer for å bli tatt sikkerhetskopi til.
Jeg har frem til nå kjørt daglig sikkerhetskopi av min gamle server ved hjelp av nettbackupproduktet Mozy.com - samt ukentlig sikkerhetskopi til en 1TB stor Western Digital USB enhet.

Når det gjelder nettbackup, så har jeg etter en serie mail ping-pong med Mozy.com sett meg nødt til å skifte, siden Mozy.com ikke har Home Server programvare og heller ikke ser ut til å forstå hva Home Server er. Etter en intens nettjakt, har jeg landet på produktet Jungle Disk, som har Home Server integrert programvare (add-in i konsollet) og lagring på Amazon.com's globale infrastruktur. Antagelig ikke den billigste, men har bra ytelse, er stabil, tett integrert i Home Server operativsystem og administrasjonskonsoll, og Amazon.com er et solid selskap med en anerkjent infrastruktur. Med mitt bredbånd så vil det antagelig ta et år eller så å kjøre en full sikkerhetskopi, så jeg nøyer meg med å ta nettbackup av det som er umulig å gjenskape, altså bildene mine. Musikk og filmer, så sant du ikke lager musikken eller filmene selv, kan gjenskapes - så det kan jeg leve med.

Resten av dataene tar jeg såkalt ekstern sikkerhetskopi av, men det var altså ikke mulig (ihvertfall ikke sånn helt uten videre) før denne uken, da Microsoft omsider slapp første oppgraderingspakke til Home Server under navnet Powerpack 1. I tillegg til systemforbedringer, blant annet en fiks for en kjent "data corruption" feil (hørtes ikke veldig bra ut...), så inneholder denne pakken integrert sikkerhetskopieringsprogramvare for eksterne enheter. Den er enkel og uten alt for mange valg, men du bør antagelig lese bruksanvisningen for å forstå hvordan du skal bruke den. Det måtte ihvertfall jeg. Men når du først har satt det opp, så fungerer det som det skal, ser det ut til. Grensesnittet er kanskje vel enkelt, siden det ikke er mulig å velge undermapper. Du kan bare velge å kopiere rotmappene (Video, Music, Photos og andre rotmapper du har). Siden jeg har vel 1,4TB med data og bare 1TB backupdisk, så har jeg vært nødt til å flytte noen data ut hovedmappene og lage nye rotmapper til de. Ikke særlig elegant kanskje, men det fungerer jo på et vis.

PowerPack 1 vil utpå høsten bli automatisk installert av Home Server, men jeg har lastet den ned manuelt - og det kan du også gjøre.

Konklusjon

HP MediaSmart Home Server med Microsoft Windows Home Server er et strålende produkt og anbefales på det varmeste! Det er mange add-ins og hjelp og tips å få på nettet nå, så søk bare på Google - og du skal finne. HP sin pakkeløsning inneholder, i tillegg til en deilig maskinvareløsning, også en del programvare som gir deg noe mer enn Windows Home Server alene, på en "serverifisert" PC. Dette kan du finne mer informasjon om på HP sine websider.

P.S. Hvis noen vet hvordan jeg setter opp "Port Forwarding" på min D-link DIR 635 ruter, så må du gjerne legge igjen en kommentar:-) D.S.


Referanser:
HP MediaSmart Home Server
http://www.mediasmarthome.com/ 

Microsoft Windows Home Server
http://www.microsoft.com/norge/windows/products/winfamily/windowshomeserver/default.mspx 

Jungle Disk
http://www.jungledisk.com/homeserver/index.aspx 

Microsoft Powerpack 1
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=1A6AEF46-DB57-401F-814F-6EFA26E7A1E8&displaylang=en 

Windows Home Server hjelp- og tipssider:
http://www.wegotserved.co.uk/wiki/index.php?title=Main_Page
http://mswhs.com/
http://www.mediasmartserver.net/ 

Canon Powershot G9

Som de av dere som leser denne blog'en sikkert har skjønt, så er min fotoglede tett knyttet sammen med gleden over stadig nytt fotoutstyr:-)

Siden i fjor sommer, har jeg skiftet ut mine SONY-kameraer og hatt to Panasonic-kameraer:

  • Panasonic Lumix DMC FZ50
    12x megazoom med et deilig, stabilisert objektiv.
  • Panasonic Lumix DMC FX30
    Lite lommekamera med en fin liten vidvinkel og stabilisert objektiv.
Jeg har trivdes med begge kameraene, da de har hatt gode videofunksjonaliteter og tatt fine bilder. Spesielt har jeg satt pris på Panasonic's "Mega OIS" system, som automatisk har justert ISO-verdiene til et tilstrekkelig nivå for å kunne ta skarpe bilder, selv under dårlige lysforhold.

Begge kameraene er nå til salgs - se http://www.finn.no/finn/object?finnkode=14132816 hvis du er interessert.

Canon Powershot G9

Jeg har de siste årene hatt to kameraer til en hver tid - et megazoom og et lommekamera. Så hvilket velger du til en hver tid? Det ble som regel begge to. Så spørsmålet ble: Finnes det et kamera som var lite nok, funksjonsrikt nok, med nok zoom og kvalitet, til å kunne ende opp med bare ett kamera?

Jada - det gjør det. Og for min del har det blitt Canon Powershot G9. Så langt jeg kan erfare, -det nærmeste du kommer en digital speilrefleks i bildekvalitet og funksjonalitet i en kompakt innpakning.


Det er et deilig, lite kamera med metallchassis og rikt med funksjonalitet. Du har til og med et eget hjul for å velge ISO-hastighet! En stor 3" skjerm på baksiden.

Og det er raskt - såpass raskt at jeg med dette kameraet har gått helt over til å ta bilder i RAW-format. Forsinkelsen på dette kameraet er ikke større når jeg tar bilder i RAW-format, enn den har vært på de andre kameraene i JPG-format.

Den optiske zoom-en på 6x er tilstrekkelig og trenger jeg en større zoom, så kan jeg gjøre det etterpå i fremkallingen, da detaljrikdommen og skarpheten i bildene er så god. Jeg har aldri før hatt et kamera som har tatt så skarpe bilder, med så liten bildestøy. Sikkerheten dette kameraet har i fokuseringen, er imponerende. Jeg har tatt vel 1000-bilder så langt, og såvidt jeg kan huske har jeg slettet 1 bilde pga uskarphet! Det er mulig ansiktsgjenkjennelsen bidrar noe, men den treffer ikke alltid og likevel blir bildene sylskarpe.

ISO-følsomheten kan du lett stille inn manuelt med hjulet på kamerahuset, eller la kameraet bestemme selv automatisk, eller semi-automatisk. Semi-automatisk betyr at den vil be deg om bekreftelse dersom den må gå utover ISO 400. Du ser støy i bildene fra ISO 200 og oppover, men det er til å leve med. Selv på ISO 800 er det akseptabelt. Og når du skyter i RAW-format, er det utrolig mye du kan fikse etterpå i fremkallingen. Slik jeg ser det, er det bedre med et sylskarpt bilde med noe støy, enn et uskarpt, men støyfritt, bilde! Det første kan du gjøre noe med i etterbehandlingen. Det andre er det bare å kaste...

Det er ett par-tre ting jeg skulle sett bedre på dette kameraet, og det er:
  • Vidvinkelen skulle gjerne vært litt større
  • Videofunksjonen skulle gjerne tatt film i 16:9 format (widescreen)
  • Innebygget GPS for Geotagging av bildene
Og disse tingene spekuleres det heftig i på nettet nå om hvorvidt vil komme i Canon Powershot versjon G10 til høsten. Gjør det det, så kan du regne med at min G9 er til salgs:-)

Inntil da, så stortrives jeg med dette kameraet og vil sterkt anbefale det til alle og enhver!

15 juli 2008

Geocache Navigator


Hvis du har en moderne NOKIA mobiltelefon med innebygget GPS, og er glad i å gå på tur, så må du snarest sette kursen mot Trimble sin webside for Nokia.
Med Geocache Navigator kan du når som helst søke etter turbokser i nærområdet, og bruke programmets kompass for å finne turboksen.
Programmet er gratis for eiere av Nokia telefoner.
Og slik ser det ut i praksis:

Geocache Navigator er fullt ut integrert med www.geocaching.org.

Mer informasjon finner du her.


Emneord

Tanken bak

Opprinnelsen til denne bloggen var at jeg trengte en side å samle på alle de fine nettjuvelene jeg kommer over og å dele på erfaringer jeg har gjort. Kan nok hende at jeg enkelte dager er litt mer enn normalt opptatt av noe. Og noe har som regel et eller annet med foto, data, programvare eller noe i den retning å gjøre. Er jeg på jakt etter noe - det kan være den "beste" mp3-spilleren, det "beste" bildeprogrammet, den ultimate musikkfotomobilen eller noe i den dur, så kan du regne med at jeg går så grundig til verks i letingen at det jeg til slutt ender opp med duger. Og det er slike ting jeg skriver litt om her. Jeg håper virkelig at du finner noe her som du får glede av - og som forhåpentligvis sparte deg for å måtte "finne opp hjulet pånytt"! Du må gjerne lenke videre artikler du liker, men jeg liker å bli nevnt som opphavsperson. Bjørn Tore
Powered By Blogger