Bjørn Tore Hoem
bthoem (at) gmail (dot) com
Bla gjerne i arkivet - nederst på denne siden.
This page in English - translated by Google Translator

06 mai 2007

Enkel og smart videodigitalisering

Pinnacle Studio 510 MovieBox USB

Har hatt en stabel med HI8-kassetter liggende siden ungene var små. De begynner å nærme seg 10 år nå, og da har jeg forstått at faren for forringelse oppstår. Så på en eller annen måte måtte jeg få digitalisert disse.

Suste litt rundt på nettet for å finne erfaringer og tips og det viser seg fort at man får veldig mange tilslag på alt som har med Pinnacle å gjøre. Bestilte først et PCI-kort, men returnerte det uåpnet etter at jeg fant ut at kortet bare tok video inn, og ikke audio inn. Har ikke audioinnganger på PCen...

Prøvde så å bestille en USB-variant - Pinnacle Dazzle, men den kom aldri. Såvidt jeg kunne finne ut at var den blitt erstattet med Pinnacle USB MovieBox, så da endret jeg bestillingen til Pinnacle Studio 510 MovieBox USB.

MovieBoxen

MovieBoxen ankommer noen dager senere og slik ser den ut:


I bakkant er det en vanlig USB-kabel inn til PCen. Ingen Firewire-tilkobling.

Programvaren som følger med - og så langt jeg kan forstå er den eneste programvaren som kan trekke digitalisert video ut av denne boksen - er Pinnacle Studio Plus versjon 10-etellerannet. Jeg installerte programvare først - deretter kjørte jeg umiddelbart en oppdatering på web. Per i dag leser den versjon 10.7.

Plugger så mitt gamle SONY HI8-kamera i boksen med S-video og audio, boksen i USB-inngangen på PCen og vips...


...så får jeg et fullstendig ubrukelig videosignal, som over!

Etter å ha startet om PCen noen ganger, reinstallert programvaren og prøvd igjen med samme resultat, så kaster jeg meg på web. Finner en chattetjeneste hos Pinnacle, hvis servicemindede chattegeneral i andre enden umiddelbart erklærer at problemet er at driverne til skjermkortet mitt er or gamle. Og så mistet jeg like umiddelbart tilliten til den supportpersonen. Jeg lastet faktisk ned og installerte nye skjermdrivere om ikke annet enn for å prøve å få chattegeneralen til å komme opp med andre forslag, men neida - skjermkortet var problemet.

Vel - jeg fant ut av problemet selv. Prøvde utstyret på en annen PC, og der fungerte det bra. Gikk ned i kjelleren igjen og koblet fra alt annet USB-utstyr fra PCen - og vips - så ble det bra! Det viser seg at jeg enten har en inkompatibel enhet i USB-kjeden, eller at USB-kjeden er overbelastet mht strømforbruk. Ha det i bakhodet - denne boksen trekker strømmen fra USB-kontakten i PCen - den har ikke egen strømforsyning.

Boksen virker bra den - men hva med programvaren?

Jeg har en IBM Intellistation Z-pro med 2 x 3,6Ghz Xeon CPUer, 2GB minne, mer enn nok disk (1,4 Terra) og et greit nok ATI FireGL V7100 grafikkort. Da forventer du ikke at Studio skal ta flere minutter å starte opp. Det er tydelig at den ikke drar nytte av en ekstra CPUen, slik som Adobe Premiere Elements gjør.

Men når Studio først har startet, så synes jeg det fungerer ganske greit.

Når jeg feller dommen over programvare, så er det over prinsippet om at jo lenger tid det tar før jeg trenger å slå opp i bruksanvisningen, desto bedre. Og her skårer egentlig Pinnacle Studio 10.7 ganske høyt.

Studio har en noenlunde idiotsikker modus for å kopiere videofilmene direkte over på fysisk DVD-plate. Jeg er helt sikker på at den fungerer alldeles utmerket til formålet.

Så er det ordentlig Studio og den har en enkel arbeidsflyt i tre nivåer:
  1. Digitalisering av råfilmen med automatisk sceneoppdeling
  2. Redigering med tilføying av bilde- og lydeffekter
  3. Lage film - til DVD, ISO eller annet format

Digitalisering av råfilmen

Digitaliseringsprosedyren er grei. Velg den kvaliteten du synes du trenger, og trykk på knappen. Hvis du vet hvor lang tid opptaket du skal digitalisere er, så taster du med fordel inn det og lar opptaket stoppe på tid. Hvis ikke fortsetter Studio å ta opp råfilm til kassetten er tom. Ha i bakhodet at vel 90 minutters digitalisert film i nest høyeste kvalitet, tar rundt 20 GigaByte plass på harddisken din....

Redigering og klargjøring

Den automatiske sceneoppdelingen fungerer strålende og når digitaliseringen er overstått, presenterer Studio deg med resultatet i form av en tidslinje hvor alle scenene er satt sammen. Nå kan du velge å gå amokk med noen automatiske maler for å lage kule filmer, slik som musikkvideoer o.l. - det overlater jeg til deg å selv finne ut av. Jeg kommer meg alltid fort ut av slike ting:-)

Marker så hele tidslinjen og finn frem videoverktøyene. Det du trenger nå er videoeffekten "Pan og Zoom". Panorere skal vi ikke, men vi skal forstørre bildet noen prosent, slik at kantstøyen blir borte. Min erfaring er at mellom 5 og 9 prosent zoom ordner det meste.

Jeg har forsøkt å legge på automatisk fargekorreksjon og et par andre effekter, men må innrømme at jeg ikke har klart å se den helt store forbedringen av bildekvaliteten. Så av effekter nøyer jeg meg med zoom. Finn zoomgraden som passer deg og trykk enter. Det tar et lite minutt før den er klar igjen.

Så er det på tide å legge på en DVD-meny. Klikk på knappen for meny. Finn en meny du liker og dra den ned på tidslinjen - helt først. Det kommer så opp en meny. La den velge kapitler automatisk for deg. Trykk på redigere meny og skriv inn en tekst som du vil ha. Avslutt så menyredigeringen og la Studio få et minutt eller to i fred.

Jeg er svært positiv til den automatisk kapittelinndelingen. Jeg trodde Studio kom til å sette et nytt kapittel på hver eneste scene, men det gjør den ikke. Men gi deg selv 10-20 minutter for å gå gjennom kapittelinndelingen manuelt. Du fjerner kapitler ved å markere øverst på tidslinjen og trykke på DEL. Ny kapitler lager du ved å markere scenen/ klippet på tidslinjen, høyreklikke og vel lag nytt scenekapittel. Du flytter på eksisterende kapittelmerker ved å dra de med musa.

Så mye mer enn dette gjør ikke jeg med mine filmer.

Lage filmen

Klikk så på lage film. Og her skal du inn på innstillingene avhengig av om du vil skrive direkte til en DVD-plate, eller mellomlagre som et ISO-image. Jeg bruker selvfølgelig ISO-image, siden jeg spiller av ISO-imagene direkte på XBOXene mine med Xbox MediaCenter (XBMC).

Selve rendringsprosessen - altså produksjonen av DVD-filmen i høy kvalitet - tar fort noen timer, avhengig av maskinvaren du har. På min maskin tar det mellom 1 og 2 timer.

Arbeidsflaten

Følgende bilde viser arbeidsflaten i redigeringsmodus med redigering av DVD-meny i fokus. Jeg har uthevet med gult ting som er nevnt i denne artikkelen.



Erfaringer

Det er ikke så mange negativ erfaringer med denne pakken, bortsett fra at Studio kan kræsje. Men det kan et hvilket som helst Windows-program, så det skal vi nok leve med.

Andre erfaringer er noe situasjonsbestemt:
  • Bruk S-video signalkabel dersom du har det. Den gir høyere bildekvalitet enn linje/ av/ composite-kabler
  • Har du Mine Dokumenter liggende på en nettverksdisk slik som meg, pass på at du lagrer prosjektet ditt med en gang du har startet til en mappe som ligger på lokaldisk. Hvis ikke kommer du til å dø av kjedsomhet mens du venter - lagring til nettverksdisk fungerer svært dårlig i denne sammenheng.
  • Studio som følger med i denne pakken er en Plus-utgave. Det betyr at det følger med noen videoeffekter, men absolutt ikke alle de som du finner i menyene. Ikke plag deg selv med alle gode tilbud på å kjøpe de andre effektene - slå heller av visningen.
  • Dette bør du vite, men du trenger god diskplass på PCen din. Råfilmene tar 15-20GB per film, i tillegg trenger Studio mellomlagring. Lagrer du resultatet til ISO-image, så tar det også opp til 4.7GB.
  • Jeg har ikke klart å finne andre programmer som kan fange opp signalet fra digitaliseringsboksen, så du låser deg til å bruke Pinnacle Studio. Du kan selvfølgelige viderebearbeide råfilmen i AVI-format i andre programmer, men da mister du Studios automatiske sceneinndeling.
  • Denne varianten av pakken (510) tar kun signaler inn. Den leveres også i en annen utgave som heter Pinnacle Studio 710 MovieBox Plus USB, som også har signalutganger (DV, S-Video, linje og audio).

Huskeliste/ tips til arbeidsflyt

Her er min huskeliste til arbeidsflyt i Studio:
  • "Lagre som" til lokal disk - ikke nettverksdriven!
  • Sett inn meny
  • Egen tekst i menyen
  • DVD kapitler - redusere antall og strukturere
  • Kombinere scener i tidslinjen - pass på kapitlene
  • Videoeffekt: Auto fargejustering (hvis nødvendig)
  • Videoeffekt: Auto støyreduksjon (hvis nødvendig)
  • Videoeffekt: Zoom/ beskjæring (5-10%)
  • Velg lagring til ISO format
  • Slå sammen tidslinja før "lage film" slik at du lettere kan følge med på fremdriften.

Konklusjon

Pinnacle MovieBox USB med Studio kan trygt anbefales til formålet digitalisering av gamle HI8- og andre videofilmer. Enkelt, lettforståelig og med programvare på norsk. Med en prislapp på under tusenlappen, så kan alle gjøre dette. Har du nødvendig maskinvare og en liten halvtime til etterarbeid per film, så synes jeg det er penger ut av vinduet å betale noen like mye per film for å gjøre det for deg, som å gjøre det selv med denne løsningen.

Linker/ referanser:

Produktsiden hos Pinnacle Systems: http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/us/Products/Consumer+Products/Home+Video/Studio+Family/Studio_Hardware.htm
Prisguide på Kelkoo.no - den jeg har er den i den gule esken: http://no.kelkoo.com/ctl/do/search?siteSearchQuery=pinnacle+studio+moviebox+510+usb&catId=100164013&fromform=true&x=0&y=0

2 kommentarer:

Anonym sa...

Heisan. Det var en nyttig artikkel. Jeg er nok litt som deg, liker å sjekke erfaringer, tester, forum osv.Dessverre er de fleste som stiller et spørsmål i et forum,lite flinke til å gi tilbakemelding på hvordan det gikk. Da er det glimrende å finne slike artilker som det du har laget. Da gjenstår det bare å bestille denne boksen slik at jeg får tømme skuffen for div taper. Har opptak fra julen 1996 og frem til idag, så da blir nok sittende å redigere resten av dette året.

Anonym sa...

TUUUUUUUUUUUUUSEN TAKK!
Det var flotte erfaringer!
TAKK BJØRN!

Emneord

Tanken bak

Opprinnelsen til denne bloggen var at jeg trengte en side å samle på alle de fine nettjuvelene jeg kommer over og å dele på erfaringer jeg har gjort. Kan nok hende at jeg enkelte dager er litt mer enn normalt opptatt av noe. Og noe har som regel et eller annet med foto, data, programvare eller noe i den retning å gjøre. Er jeg på jakt etter noe - det kan være den "beste" mp3-spilleren, det "beste" bildeprogrammet, den ultimate musikkfotomobilen eller noe i den dur, så kan du regne med at jeg går så grundig til verks i letingen at det jeg til slutt ender opp med duger. Og det er slike ting jeg skriver litt om her. Jeg håper virkelig at du finner noe her som du får glede av - og som forhåpentligvis sparte deg for å måtte "finne opp hjulet pånytt"! Du må gjerne lenke videre artikler du liker, men jeg liker å bli nevnt som opphavsperson. Bjørn Tore
Powered By Blogger