Bjørn Tore Hoem
bthoem (at) gmail (dot) com
Bla gjerne i arkivet - nederst på denne siden.
This page in English - translated by Google Translator

17 september 2006

Fra Garmin GPS til ferdig Geokodet bilde!

At Google er kult, kan du vanskelig ta fra de. De har en egen og gjennomført måte å gjøre ting på - og etterhvert begynner de forskjellige tjenestene og programmene deres å jobbe bra sammen. Men av og til er det som om det svikter et eller annet sted... Mer om det til slutt.
GeoTagging, eller GeoCoding som det også heter, begynner å bli svært populært og utbredt. Les mer om dette temaet på Wikipedia. Det er mange måter å Geokode bildene dine på - de fleste av disse er online-tjenester, som forutsetter at bildene dine allerede er lastet opp på en eller annen webtjeneste, slik som Flickr.com.
Så langt har jeg funnet to måter å Geokode bildene lokalt før du laster bildene dine opp; Ved hjelp av iTag og Googles programvarestabel. Mer om Googles løsning snart. iTag bruker også Google-programvare i sin løsning (Google Earth), men i motsetning til Googles løsning så lagrer iTag Geokodene til bildene, slik at Geokodene - og andre merkelapper og beskrivelser - blir i bildets såkalte metadata og følger bildene overalt.
Googles løsning er vesentlig mer elegant, men tragedien er at Geokodene - og andre merkelapper - ikke blir lagret til bildene - de blir kun liggende i Picasas database og følger kun med videre når du manuelt lagrer de til bildene, noe som - så langt jeg kan se - medfører rekomprimering av bildene og påfølgende kvalitetstap.
La oss nå se på de to ulike veiene til mål.


Google måten:
Du trenger følgende:



iTAG måten:
Du trenger følgende:



Følgende fremgangsmåte er lik for begge metoder. Det er først avslutningsvis at du må velge den ene eller andre måten. Husk at iTAG-måten lagrer Geokoder, tittler, beskrivelse og merkelapper direkte til bildets metadata uten rekomprimering og påfølgende tap av bildekvalitet. Metadataene vil følge bildene dine på sin vei opp på ulike websteder, eller de du sender bildene til, eller i de programmene du måtte bruke til bildefremvisning og sortering. Google metoden er kanskje mer kul og litt enklere, men der blir altså metadataene liggende i en Picasa database og må manuelt kopieres/ lagres til bildene dine - trolig med påfølgende rekomprimering og tap av bildekvalitet.


Slik gjer me:
Jeg forutsetter nå at du er flink til å lage placemarks/ veimerker i din Garmin GPS når du er på tur. Hvis ikke er det på tide å bli det. Hver gang du befinner deg på et sted hvor du tar bilder og som du tenker skal Geokodes i etterkant, så lager du et veimerke/ placemark i din GPS. Da vil du spare mye tid.
Koble nå din Garmin GPS til PCen og overfør dine veimerker/ placemarks til Garmin MapSource kartprogramvaren. Lagre gjerne til en fil - så har du veimerkene for fremtiden.
Så kommer magien. Dersom du har noenlunde siste versjon av Garmin Mapsource, så går du til vis/ view og velger "Vis i Google Earth". Hvis du ikke finner "Vis i Google Earth", så er det på tide å oppgradere MarpSource. Hvis "Vis i Google Earth" er grået ut, så har du enten ikke lastet inn veipunktene fra GPSen, eller så har du ikke installert Google Earth.
Når du har gjort dette, så skal Google Earth ha startet. Og det du skal legge merke til nå, er til venstre i menylisten - i den delen som heter "Places". Under "Temporary Places"  vil du nå finne "GPS Devices". Under "GPS Devices" vil du finne dataene som er overført fra Garmin MapSource, dvs. "Waypoints", "Tracks" og "Routes". Avhengig av hvilken GPS du har, så vil det være mer eller mindre data her. Jeg har en Garmin Nüvi 310, så jeg har bare veipunkter. Men i denne øvelsen så er det også bare veipunkter vi trenger.
Klikk så på veipunkter og viola, -der har du stedene dine! Det krevde vel ikke så mye energi? Til informasjon så leveres også Google Earth i en betalbar versjon med direkte støtte for Garmin Mapsource - den har jeg ikke prøvd.
Det siste du gjør nå, er å høyreklikke på "WayPoints" og velge lagre til My Places.


Så langt har vi gjort det som gjøres må for begge metodene. Dersom du har bilder med steder du vil Geokode og som du ikke har laget veipunkt for, kan du fint gjøre det manuelt - enten i Google Earth eller i Garmin MapSource. Jeg gjør det i MapSource, da jeg synes det er mye enklere å kunne søke i norske vei- og stedsnavn enn å "surfe" rundt på måfå i Google Earth.


Google-metoden
Start opp Picasa og velg de bildene du skal Geokode. Hvis du skal kode mange bilder med samme sted - velg heller de som en gruppe - så kan du kode alle med samme sted senere.
Velg Tools->GeoTag->Geotag in Google Earth.
Nå får du opp et lite vindu med tre knapper (GeoTag - Geotag all og done) og bildene, som du også kan bla i.
Gå inn i Google Earth og velg det veipunktet du skal bruke. Dobbeltklikk på det, slik at Google Earth går til den lokasjonen i kartbildet. Når Google Earth har "siktet" pekende på riktig sted i kartet, så trykker du på Geotag i det lille bildet for å kode ett og ett bilde, eller så trykker du på Geotag All hvis alle bildene i dette utvalget skal ha samme Geokode. Trykk "Done" når du er ferdig,
Tilbake i Picasa vil du nå se at disse bildene har fått en liten merkelapp på seg - et lite sikte. Det betyr at bildene har Geokode i seg. For å se bildenes lokasjon i Google Earth, velg Tools-GeoTag-View in Google Earth.
Dette er i det hele tatt svært elegant, men det hele svikter på målstreken - for akkurat nå er du der hvor du kun kan ha glede av Geokodingen din i Picasa og eventuelt på Google Web Albums, for de av bildene dine du sender dit.
Vil du at Geokodene skal lagres til bildene dine, så må du altså lagre bildene pånytt - ved å lagre en kopi eller eksportere. Det innebærer rekomprimering av bildet, med påfølgende kvalitetstap.
Jeg bruker ikke denne metoden - så les videre!


iTAG metoden
Denne krever litt mer tid, for du fortsetter der vi slapp før Google-metoden, altså etter at du har lastet veipunktene over fra GPS til MapSource, fra MapSource til Google Earth.
Nå må du lage deg en mappe et eller annet sted på PCen din, hvor du skal lagre såkalte KMZ-filer. KMZ sier du? Altså: Knowlegde MAP Zipped.... Dette er en åpen standard. Alternativt lagrer du til KML, som rett og slett er en Google Earth Placemark fil. Hipp som happ.
Vi fortsetter der vi slapp. Finn veipunktene dine i Google Earth og høyreklikk og velge Save As på de du skal bruke. Lagre til den mappen du nettopp laget på PCen din, og som du vet at du lett finner igjen. Lagre som KMZ eller KML - samma for meg. KMZ er nok mest anvendelig for fremtiden.
Nå starter du iTAG-programmet og laster inn de bildene du skal Geokode der. Velg ut bildene du skal kode med samme sted ved å markere de. Trykk Alt-G og velg KMZ/KML-filen med stedet du vil kode, fra mappen du akkurat lagde. Trykk Ctrl-S for å lagre til bildene (ingen rekomprimering - kun oppdatering av metatagger. Du kan gjøre mer enn dette i iTag, velg bare fra menylinjen - menyen "Geodata".


Jeg anbefaler krystallklart å bruke iTAG-metoden. Når Geodataene ligger i bildene dine, så vil de følge bildene. Nå kan du laste opp bilder til Flickr eller andre webalbum, uten å måtte gjøre jobben flere ganger. Disse bildene er nå kompatible med Flickr sitt kartsystem.


Lykke til!



Powered by Qumana


0 kommentarer:

Emneord

Tanken bak

Opprinnelsen til denne bloggen var at jeg trengte en side å samle på alle de fine nettjuvelene jeg kommer over og å dele på erfaringer jeg har gjort. Kan nok hende at jeg enkelte dager er litt mer enn normalt opptatt av noe. Og noe har som regel et eller annet med foto, data, programvare eller noe i den retning å gjøre. Er jeg på jakt etter noe - det kan være den "beste" mp3-spilleren, det "beste" bildeprogrammet, den ultimate musikkfotomobilen eller noe i den dur, så kan du regne med at jeg går så grundig til verks i letingen at det jeg til slutt ender opp med duger. Og det er slike ting jeg skriver litt om her. Jeg håper virkelig at du finner noe her som du får glede av - og som forhåpentligvis sparte deg for å måtte "finne opp hjulet pånytt"! Du må gjerne lenke videre artikler du liker, men jeg liker å bli nevnt som opphavsperson. Bjørn Tore
Powered By Blogger