Bjørn Tore Hoem
bthoem (at) gmail (dot) com
Bla gjerne i arkivet - nederst på denne siden.
This page in English - translated by Google Translator

17 september 2006

Jakten på det beste bildeorganiseringsprogrammet

Det er så mange såkalte bildeorganiseringsprogrammer på markedet at du kan gå helt i snurr, dersom du vil prøve noe annet enn det som følger med når du kjøper ditt digitale fotoapparat. Det som følger med kameraet duger helt sikkert, men blir ofte litt klønete over tid - spesielt dersom du skifter kamera og kjøper et annet merke.


Etter å ha prøvd stort sett alt som finnes av programmer i denne kategorien, så koker det ned til de følgende alternativene spør du meg:



Jeg har og prøver stadig vekk alle disse. De har alle sin styrker og svakheter og jeg har ikke klart å finne det ene som jeg beholder. I denne artikkelen omtaler jeg bevist ikke bildevisningsprogrammer som Faststone Image Viewer, Faststone MaxView, cPicture, IrfranView - dette er alle utmerkede bildevisningsprogrammer, men er ikke laget med spesiell tanke på organisering og gjenfinning av bilder. Jeg har i skrivende stund 18.075 bilder på min PC som jeg har tatt selv - skal du holde styr på dette og kunne finne igjen enkeltbilder, så trenger du et program som er godt på å organisere!


Så hva skal du vektlegge når du skal velge et program? Det er et svar du nesten må gi selv. Hva vektlegger du? Redigeringsfunksjonalitet eller organiseringsfunksjonalitet? Jeg vektlegger det siste. Mitt redigeringsbehov med hensyn til funksjonalitet begrenser seg til beskjæring og litt farge- og lyskorrigering, dersom jeg skulle ha vært litt uheldig. Utover det sverger jeg til "What you see is what you get", og minst mulig tukling med bildene i etterkant. Alle disse programmene har mer enn nok redigerings- og justeringsfunksjonalitet i forhold til hva jeg trenger.


La oss så se på hva mer jeg er opptatt av og så kan du jo selv vurdere om dette er viktig for deg.


Rekomprimering
Programmet skal ikke rekomprimere JPG-bildene mine uten at det er høyst nødvendig og ihvertfall ikke uten at det er et valg jeg gjør. Det betyr at funksjoner som rotering og beskjæring må være tapsfrie.
IPTC/ EXIF
Når det gjelder organiseringsbiten, er jeg svært opptatt av at industristandarder følges, og at merkelapper lagres til bildenes metadata i IPTC-format, som kan tolkes og forstås av absolutt alle programmer og websteder.
Tagging/ nøkkelord
Når bildesamlingen din blir som min, så må du kunne søke på ulike parametre. Merkelapper/ nøkkelord - såkalte keywords/ tags - er eneste mulighet. Det krever mye av deg - for det gjør seg ikke selv, og da er støtten for å legge inn slike data viktig. Her kan du allerede nå notere deg at ingen av disse programmene duger. Her må du bruke iTag eller et lignende program, f.eks. Exifer. I alle de andre programmene skal du opprette kategorier og dra og slippe over på bildene. Dette gidder du ikke å gjøre mer enn maksimalt en gang. I iTag så taster du inn nøkkelordene fortløpende og manuelt - altså skrive på tastaturet - ikke dra og slippe. Det går så det griner i forhold til å opprette kategorier->merkelapper og dra og slippe over på bildene.
Søk
Når du så har lagt inn nøkkelord i bildene dine, så må du også enkelt og greit kunne søke i de. Her kan du allerede nå notere deg at det eneste programmet som duger til søk er Google Picasa. I de andre skal du klikke deg ihjel på lange lister av nøkkelord, om du i det hele tatt finner frem. I Google Picasa har du et søkefelt, hvor du bare taster inn nøkkelord og deler av filnavnet, så avgrenses utvalget løpende i sanntid. Hvorfor gjøre det vanskelig, når det kan gjøres så enkelt og velfungerende som dette?
Oppfattelse av endringer på disk
Selv om du velger et av disse programmene til å organisere og gjenfinne bildene dine, så vil du uansett jobbe i andre programmer, som igjen vil gjøre oppdateringer og endringer på bildene og/ eller metadataene. Bildeorganiseringsprogrammet ditt må være i stand til å fange opp disse endringene i metadataene, ikke bare endringer i bildet forårsaket av redigering. Du kan bare notere deg med en gang at det eneste programmet som fanger opp slik endringer i filsystemet på en hurtig og pålitelig måte - det er Google Picasa.
Kodak EasyShare fanger ikke opp noen verdens ting - hverken nyinnlagte bilder, eller endringer på disse. Her må du lese inn manuelt, bortsett fra når du bruker det innebygde overføringsprogrammet.
Adobe Photoshop Elements kan settes opp til å laste inn nye bilder, men den fanger ikke opp endringer i metadata eller i de utvidede attributtene, altså EXIF-data, filendringsdato o.l.
Samme med Microsoft Digital Image - den fanger fint opp nye bilder, men endringer i metadata får den ikke med seg.
Google Picasa - helt egen klasse. Den fanger opp absolutt alt - momentant. For eksempel ved tagging. I det øyeblikk du trykker lagre i iTag, vil Google Picasa registrere det, dersom du kjører begge programmene samtidig. Hvis ikke vil den fange det opp neste gang du starter.
Endringer, versjoner og sett
Skal endringer du gjør på bildene lagres til disk (altså til det fysiske bildet) eller kun i programmets database? Viktig spørsmål dette. Hvis programmet ikke oppdaterer bildene og filsystemet, ja så binder du deg til programmet og risikerer å måtte gjøre dobbelt arbeid hvis du skifter program på et tidspunkt. Svarer på dette spørsmålet er ikke så enkelt - det gjelder både bilderedigering og metadata, slik som nøkkelord, fildatoer etc.
Så la meg svare på dette spørsmålet todelt. Alle programmene håndterer endringer i form av bilderedigering på forsvarlig måte, det vil si bortsett fra Microsoft Digital Image. Den dundrer av gårde og lagrer endringer til samme filnavn uten å spørre først om du vil overskrive originalen, eller lagre som en kopi. Dersom jeg var spesielt opptatt av bilderedigering så ville dette ekskludert Microsoft Digital Image.
Adobe Photoshop Elements derimot, lar deg ikke gjøre slike feil. Den vil alltid lagre et bilde med endringer som en kopi med nytt filnavn. I tillegg vil den anbefale deg å legge de forskjellige, redigerte versjonene av ett og samme bilde i et såkalt versjonssett hvor siste versjon er det som blir vist i organiseringsvinduet. Dette vil ta plass på harddisken etterhvert, men det er lettere å håndtere enn originalbilder som blir overskrevet uten spørsmål!
Google Picasa kan du være helt trygg på. Den overskriver aldri originalbildet. Den lagrer absolutt alle bilderedigeringer i en metafil ved siden av bildet og du må manuelt gå inn og lagre en kopi for å få endringene med. Det er såvidt jeg vet et hederlig unntak her og det er ved beskjæring. Da lagres originalbildet i en skjult mappe i katalogen og en fysisk beskjært kopi blir vist.
Kodak EasyShare lagrer endringer til disk i samforståelse med deg, altså som kopier eller overskrevet, dersom du ønsker det.
Redigeringsmuligheter
Redigering kan man ikke kalle det man gjør i Google Picasa og Kodak Easyshare. Til redigering bruker du Adobe Photoshop Elements eller Microsoft Digital Image. Eller andre programmer, slik som GIMP, CorelDraw, Corel Paint Shop Pro etc.
I denne sammenheng kan man trygt si at Adobe Photoshop Elements er i en klasse for seg, med Microsoft Digital Image som en god nummer 2. Men husk samtidig at du skal vite hva du vil og gjør i disse programmene med hensyn til redigering.
Er det elementær beskjæring, farge-, lys- og kontrastjustering, fjerning av røde øyer og slikt du forbinder med redigering, så kan livet være vel så greit å leve i Google Picasa eller Kodak EasyShare. Her får du gjort det basale, men heller ikke mer enn det.
Sortering og visning av bilder
Kan ikke si annet enn at jeg lett lar meg sjarmere av Microsoft Digital Image Library. Den er kjapp og den lar deg drille deg nedover i bildehaugen ved hjelp av kalender/ dato, nøkkelord eller mappe. Videre kan den gruppere bildene automatisk innenfor hver av disse kategoriene, slik når du sorterer per dato, så vil den vise år, fulgt av måned, fulgt av dag samt grupper av bilder per "enhet", med en indikator på hvor mange bilder det er per "enhet". En annen måte å sortere på kan være på nøkkelord med gruppering per kamera. Hvis du da velger nøkkelord som for eksempel "Mats", så vil den gruppere per kamera det er tatt bilder av "Mats" med og grafisk vise hvor mange bilder per gruppe.
Adobe Photoshop Elements sin organizer har noe av det samme, men grensesnittet ser ut som om det er programmert i øst-tyskland mens muren ennå sto i forhold. Det går til dels tregt og er langt på nær så elegant som Microsoft Digital Image 2006.
Kodak EasyShare Software har mye av det samme som Microsoft Digital Image, visning i kalendermodus og sortering på valgfrie felter. Men ikke i nærheten av Microsoft sin.
Google Picasa savner bare denne kalendervisningen for å være helt komplett spør du meg.


Konklusjon
Visning av bilder: Alle klarer det, men Google Picasa er raskest og Adobe Photoshop Elements er treigest.
Gjenfinning og søk: Google Picasa. Ingen over, ingen ved siden. Ingen under heller spør du meg.
Avansert redigering: Adobe Photoshop Elements
Basisredigering: Google Picasa

Så standardiser trygt på Google Picasa som ditt primære bildevisningsprogram, men vær beredt til å bruke andre programmer til spesifikke oppgaver i tillegg. For eksempel  iTAG for innlegging av nøkkelord og beskrivelser og Paint.Net eller GIMP til avansert bilderedigering. cPicture eller Fastone Image Viewer for tapsfri beskjæring og rotering av JPEG-bilder kan også være kjekt å ha i nærheten. Alle disse er forresten gratis programvare å bruke.


Powered by Qumana


0 kommentarer:

Emneord

Tanken bak

Opprinnelsen til denne bloggen var at jeg trengte en side å samle på alle de fine nettjuvelene jeg kommer over og å dele på erfaringer jeg har gjort. Kan nok hende at jeg enkelte dager er litt mer enn normalt opptatt av noe. Og noe har som regel et eller annet med foto, data, programvare eller noe i den retning å gjøre. Er jeg på jakt etter noe - det kan være den "beste" mp3-spilleren, det "beste" bildeprogrammet, den ultimate musikkfotomobilen eller noe i den dur, så kan du regne med at jeg går så grundig til verks i letingen at det jeg til slutt ender opp med duger. Og det er slike ting jeg skriver litt om her. Jeg håper virkelig at du finner noe her som du får glede av - og som forhåpentligvis sparte deg for å måtte "finne opp hjulet pånytt"! Du må gjerne lenke videre artikler du liker, men jeg liker å bli nevnt som opphavsperson. Bjørn Tore
Powered By Blogger